Pár slov úvodem


Vítám všechny knihomoly, čtenáře, ale i nečtenáře.

Zároveň prosím, abyste se vyjadřovali vždy slušně, i když se s něčím či někým náhodou neshodnete.

Najdete mě

Co právě čtu

Archiv

Čtenáři

Návštěvníci

Používá technologii služby Blogger.

Návštěva knihovny #1


Po dlouhé době jsem navštívila knihovnu. A když říkám po dlouhé době, myslím tím po opravdu dlouhé době.

A co jsem si půjčila?



O tom, jak jsem přestala chodit do knihovny:

Vím, že je to hrozná ostuda a já se za to stydím, ale do Městské knihovny jsem přestala chodit asi před rokem a půl, místo toho jsem si všechny knížky kupovala a utratila spoustu peněz (kterých ovšem nelituji).

Důvod je prostý - jsem klasický případ člověka, který ještě donedávna chorobně odkládal povinnosti a než jsem začala situaci řešit, platila jsem obří zpozdné, co měsíc.
Vždy jsem si napůjčovala kvanta knih, aniž bych si rozvrhla čas kdy je přečíst a už vůbec kdy je vrátit.
Po vyřešení mého problému jsem do knihoven nechodila i z dalšího důvodu - chtěla jsem knížky hlavně vlastnit a dalším faktorem pro mě byli lidé. Na první pohled to asi zní divně, ale upřímně? Někteří lidé se k věcem, které jim nepatří prostě neumí chovat, na což narážím dnes a denně. Nesnáším, když si půjčím knížku a vidím, jak je polepená a ušmudlaná, s potrhanými stránkami a roztrženým přebalem.

Nicméně před týdnem jsem měla neodolala pokušení a do knihovny v Modrém pavilonu zaběhla s kamarádkou.

Obnovila jsem si průkazku a za 60 korun jsem dostala možnost půjčovat si knížky po celý rok.
Zjistila jsem, jak hloupá jsem byla, když jsem se knihovnám vyhýbala - nejenže jsem zde našla současné tituly, ale i knížky, u kterých jsem váhala, zda si je koupit, protože jsem si nebyla jistá, jestli by mne námět bavil. 

Co jsem si půjčila:



Jako první jsem ukořistila Rozděleni časem: Bouře, což je první díl trilogie Rozděleni časem od americké spisovatelky young adult sci-fi, Julie Cross.
Na tento příběh jsem se vrhla jako první a již mám přečteno, takže se brzy můžete těšit na recenzi.

Po chvilce hledání jsem objevila i první díl série Kruh, s názvem Kruh od dvou švédských autorů, Matse Strandberga a Sary B. Elfgren.

Na tuto sérii jsem slyšela i četla velmi rozporuplné recenze, takže neunikla mé pozornosti. I přesto, že jsem první díl viděla v Neoluxoru za 99,- ve výprodeji, pořád jsem váhala s koupí, tudíž jsem byla moc ráda, že jsem na něj narazila právě v knihovně.

Utajovaný projev od Toma Roba Smithe je pokračováním pro mě jedné z nejlepších knížek, Dítě číslo 44. Jsem na ni velmi zvědavá a doufám, že Tom nezklame má očekávání.



Dawn French s jejími Tak trochu úžasní mě zaujala mnohokrát, ale opět zde máme příklad, kdy knihu obcházíte, několikrát ji v knihkupectví berete do ruky, už ji skoro předáváte k zaplacení, ale poté si to opět rozmyslíte a vracíte ji zpět. Jsem velmi zvědavá, jak se mi bude líbit, protože napsat dobrý humoristický román dá práci.

Svoji návštěvu jsem zakončila naleznutím Tisíce planoucích sluncí od amerického autora afghánského původu, Khaleda Hosseiniho, což je mně velmi známý titul.

Ve své knihovničce už jeho dílo mám, a to sice A hory odpověděly, na které jsem slyšela velmi pochvalné recenze.





A co vy? Chodíte rádi knihovny či dáváte přednost knihkupectvím?

24 komentářů:

  1. pěkné kousky máš z knihovny :) chodím do knihovny i si knihy kupuji :) hodně chodím do knihovny kvůli věcem do školy :) mám pocit, že momentálně nestíhám číst nic jiného než knížky do školy :D
    http://monulkov.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S časem jsem na tom bohužel podobně, ale mám to stejně, jako ty - část knížek, ty opravdu must-have si prostě musím koupit, ale knihovna mi přijde jako dobrá alternativa ke knížkám, které mě sice zajímají, ale o jejich koupi se pořád nemohu rozhodnout :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Všimla jsem si, že je to poměrně nesourodá kombinace.

      Uvidíme, jak se mi budou líbit :)

      Vymazat
  3. davam prilezitost vydelat nakladatelstvi :) mam rada ten pocit knihy vlastnit a kdybych je musela davat pryc to by nebylo pro me :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to s určitými tituly mám stejně, hlavně mě baví vonět si k novým knihám a listovat jimi jako první, slyšíš, jak kniha praská a pracuje, aaach :)

      Vymazat
    2. presne to myslim :))) a pak se divat jak k sobe ladi :))) prerovnávat a takove :))) ten pocit kdyz jdes z knihkupectvi s novou davnou nepoznaneho a vsechno je tvoje :D

      Vymazat
  4. Ja som chodila do knižnice od detstva, na vysokej sa tomu pridala väčšia ostravská knižnica, kde som chodila do dvoch pobočiek, a samozrejme univerzitná. Ale začiatkom leta sme sa presťahovali a ja som si nové členstvo nezakladala. V Brne je v knižnici asi obrovský výber knižiek, ale keď som pri sťahovaní videla, koľko mám doma vlastných neprečítaných, radšej som voľnú miestnosť doma vyhradila mojej vlastnej knižnice a tak čítam neprečítané a kupujem nové. Mám ohromnú radosť z každej novej knihy a zamilovala som sa do toho pocitu, že sú všetky len a len moje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také miluji pocit vlastnit knížky, ale když jsem se ohlédla zpátky a zjistila jsem, kolik jsem byla za knížky schopná utratit... fůha, radši si dám pauzičku :)
      Ale s těmi nepřečtenými tituly si musím sypat popel na hlavu - mám jich doma hromadu. A vydrží mi pravděpodobně tak na 150 let :D

      Vymazat
  5. Jsem hrozně zvědavá, jak se ti líbilo Rozděleni časem, ale mám jisté tušení! :D Ačkoli mně se to tedy líbilo moc :) Oba díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš si můj komentář přečíst na Databazi :P

      Vymazat
  6. Bouře mě moc nebavila :D Jinak do knihovny chodím pořád, akorát u nás mají hodně malej výběr :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, můj názor na Bouři... se dozvíš z recence :P :D

      To patří k riziku - nikdy raději nepátrám po ničem konkrétním, protože to v knihovně většinou nenajdu :)

      Vymazat
  7. Já tak napůl, povětšinou teď víc kupuji nebo mám knížky na recenzi, ale do knihoven chodím ráda, hlavně pro knihy odbornější, které si chci jen přečíst a nepotřebuji kupovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu rozumím ;) vůbec neberu funkci knihoven na lehkou váhu, stále si myslím, že jde o skvělou službu, ale přeci jen, jako čtenář sobec miluji knížky vlastnit a přesně jak píše Lucie, přehazovat si je v knihovně, muchlat se s nimi, šahat na ně, vonět k nim, aaach :)

      Vymazat
  8. Vůně nových knih je jednoduše jedinečná. Také chci knihy nejen číst, ale i vlastnit. Do knihovny jsem zavítala po delší odmlce asi před 3 měsíci a překvapilo mě, kolik aktuálních titulů tam nabízejí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já poměrně také - netušila jsem, že tam naleznu Vampýrskou akademii, Hru o trůny, Nesba (omlouvám se, ale jiné skloňování mi nejde přes jazyk) a další - alespoň mám motivaci se k pravidelným návštěvám vrátit :)

      Vymazat
    2. Zrovna dneska tam jdu :)

      Vymazat
  9. Jsem jediná, komu přijdou naprosto úžasné ty nálepky na hřbetu knih s rozdělením do žánrů? :D
    To bych taky u nás chtěla mít. :)
    Já do knihovny chodím úúplně od malička, kdy mě tam přivedl táta. Oba hodně čteme. :)
    Od té doby tam chodím celkem pravidelně, i když málokdy stihnu přečíst všechny knížky, které si půjčím. :) Hlavně tam ale chodím proto, že knížky si nemůžu dovolit jenom tak kupovat a většina těch, které mám doma je ze svátků, narozenin a Vánoc.
    Pravda je, že jich ale většinou dostanu požehnaně. :D
    A taky mám knihovny hrozně moc ráda. Kouzelná místa to jsou. :)
    Jo a málem bych zapomněla - jsem vcelku zvědavá, co budeš říkat na Kruh. Ten jsem četla také půjčený z knihovny a potom jsem si ho i koupila, protože se mi to dost líbilo, tak uvidíme, co na něj budeš říkat ty. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě do knihoven přivedla až škola a s tím spojené výlety :)

      Na Kruh jsem velmi zvědavá, tak uvidíme - snažím se oprostit od názorů, které jsem na celou sérii slyšela a hodnotit knížku nezaujatě.

      Vymazat
  10. Téda, takže sis půjčila samé krásné knihy :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Dříve jsem chodila do knihovny pořád. Pak přišla maturita, práce a ejhle - najednou nebyl čas. Taky jsem si spíš hodně kupovala. Po pár netrefách jsem opět začala navštěvovat knihovnu. Pokud mě kniha zaujme, nejdřív si ji přečtu z knihovny, až poté kupuji..teď mám doma Řekni vlkům, že jsem doma, Legendu a Počátek :)

    OdpovědětVymazat
  12. Do knihovny jsem přestala chodit právě proto, že jsem pořád platila za opožděné vrácení a tak. Ne že by mi kupování knížek přišlo levnější, ale hlavně jsem se vyhýbala špatnému pocitu z toho, že vracím něco, co není v souladu z pravidly :D Ale hecuju se na obnovu členství, protože vím, kolik knížek jsem našla v knihovně jen tak omylem a na internetu či v knihkupectví bych si je nikdy nevybrala, protože bych si nebyla jistá tím, že mi za to stojí :)

    OdpovědětVymazat

Všech komentářů si velmi vážím a na každý odpovídám.