Pár slov úvodem


Vítám všechny knihomoly, čtenáře, ale i nečtenáře.

Zároveň prosím, abyste se vyjadřovali vždy slušně, i když se s něčím či někým náhodou neshodnete.

Najdete mě

Co právě čtu

Archiv

Čtenáři

Návštěvníci

Používá technologii služby Blogger.

Nové přírůstky - říjen 2014


Zdravím všechny milovníky knih!


S nově příchozím měsícem listopadem přichází článek o pokladech, které jsem ulovila k rozšíření své sbírky v knihovničce.


Říjen byl, co se nakupování knih týče, velmi průměrným měsícem.

Celkem jich u mě doma našlo domov 6.

A jaké to jsou? Pojďme na to!







Jak jsem říkala již v úvodu článku, měsíc říjen pro mě nebyl ničím výjimečný. Celkem šest "kousků" patří k mému průměru, který se upřímně řečeno snažím zmenšovat.
Už tak si mé okolí všímá, kolik knížek si za měsíc pořídím a hlavně - nestíhám je číst, což je věc, která mě štve asi nejvíc. Zase na druhou stranu mám pocit, že pokud knížku nekoupím teď, za pár měsíců už nebudu mít příležitost, takže... vlastně ji koupit musím!

Většinu knížek jsem si pořídila díky recenzím, které jsem na ně přečetla a proto jsem v knihkupectví nemohla odolat, když se dostaly do mého hledáčku.


A teď už k jednotlivým knihám...



Jako první jsem pořídila knížku Přízrak od norského krimi génia, Jo Nesbø (předem se omlouvám za neznalost skloňování).

Přízrak patří k mé 7. knížce zmiňovaného autora, ale primární účel koupě byl dárek pro tátu. 
Já čtu všechny případy Harryho popořadě a momentálně mě čeká Červenka, tudíž 3. kniha.
Tím spíš jsem ji koupila, když jsem si přečetla naprosto famózní recenzi, jejíž autorkou je neméně úžasná Ivcca.



Další knížkou je Dárce, kterého napsala Lois Lowryová. K její koupi mě nepřímo donutila Melinda a její skvělá recenze. Tímto jí velmi děkuji a chtěla bych jen poznamenat, že se už těším na Ten, kdo stojí v koutě, což je dílo, o kterém mě recenze stejné slečny přesvědčila, že patří na seznam knížek, které opravdu nutně potřebuji.
Velmi se na ni těším, dle anotace a vlastně i recenze mi přijde, že se jedná o křížence mezi 1984 a Divergencí. Uvidíme. Každopádně tohle kraťounké dílko ve mě vzbuzuje hodně zvědavosti.




Pekáč buchet je první kniha za delší dobu, která vznikla rukou českého autora, lépe řečeno autorky, Kateřiny Petrusové a kterou jsem si pořídila. Nemám se za to ráda, ale mám lehkou husí kůži, když mám číst knihy českých autorů, tím spíše současných.

Nicméně na Pekáč buchet jsem četla recenze snad všude, ale velmi mě oslovila ta Bastery.
Abych byla upřímná, je třeba říct, že moc nemusím humorné knížky. Mezi má největší zklamání patří Poslední aristokratka, která byla v mém případě opravdu obrovským šlápnutím vedle.
Pekáči buchet ale dávám šanci a doufám, že se mi příběh mé jmenovkyně bude líbit.
P. S. Opravdu mě překvapil vzhled knihy - má přebal natisklý na hardbackové vazbě, což v dnešní době moc nevidíme. Řekla bych, že tento styl je hlavně u knížek pro děti.


Řekni vlkům, že jsem doma je knížka, kterou jsem si koupila čistě díky recenzi, kterou si pamatuji a to ještě mizerně. Vím jen, že hodnocení bylo dobré, tak jsem po ní hrábla a už jsem si ji nesla k zaplacení.
Upřímně, tahle kniha je první, kterou jsem si koupila naprosto na blind, bez znalosti anotace jen díky recenzi blogerky, kterou neznám osobně a tudíž neznám její vkus.
Uvidíme, ale dle hodnocení na Databázi by to neměl být velký průšvih.
Sama ze sebe jsem byla v šoku a překvapená, když jsem doma probírala, co jsem si vlastně koupila - rozumějte, v knihkupectví jsem jako v rauši a nejsem moc schopná vnímat.



Předposlední Sofiin svět je knížka, po které jsem pokukovala už v knihovně, když mi bylo kolem šestnácti let, což je nějaký ten pátek. Nejméně milionkrát jsem ji měla v ruce, ale nikdy jsem si ji nekoupila, ani nepůjčila.
Důvod je prostý a hloupý. Měla jsem (a ještě trochu mám) pocit, že nemůžu číst odbornou literaturu, jako filosofii, psychologii (což jsou témata, která mě ale zajímají), protože bych textu nemusela rozumět. A já bych se jen velmi nerada přistihla, že jsem vlastně hloupá, protože o něčem čtu a nerozumím tomu.
Z odborné literatury mám hrůzu, ale rozhodla jsem se svým strachům čelit a Sofiin svět jsem si nakonec opravdu pořídila.
A udělala jsem dobře.



Manželovo tajemství je poslední přírůstek. Musím pochválit nádherný přebal, který mě okamžitě upoutal.
Knížku jsem si pořídila i díky nálepce "Světový bestseller" a mně se nestává, že bych s knihami s tímto puncem sáhla vedle.
Ať už mluvíme o Zmizelé či Vraní dívce, edice SB už pro mě značí jakousi kvalitu či garanci dobrého čtení (to víte, ještě jsem se nespálila).
Ale mám trochu strach, aby autorka Liane Moriarty (kdo četl Sherlocka Holmese se teď lehce pochechtává) netěžila z úspěchu právě zmíněné Zmizelé.
Anotace mi tento záměr lehce evokuje, přestože se této myšlence bráním a doufám, že se mi dílo bude líbit a já budu opět spokojená.



A v neposlední řadě jsem měla tu čest získat recenzní e-knihu Motýlí kůže, kterou mi poskytl server http://knihy.idnes.cz/, tudíž se v blízké době můžete těšit na recenzi.
Dle anotace kniha vypadá velmi zajímavě, je připodobňovaná k Mlčení jehňátek, ach, něco pro mě!









Tak, to by bylo za měsíc říjen vše. Já doufám, že se Vám článek líbil a na shledanou u dalšího.

A zajímalo by mě, jaké knížky jste si pořídili Vy a jestli jste nějakou už přečetli!


23 komentářů:

  1. Manželovo tajemství má veľmi peknú obálku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Nesuď knihu dle obalu" na mě vůbec neplatí, pokud se mi obálka nelíbí, málokdy po neznámé knize sáhnu, i když je to asi hloupost :)

      Vymazat
    2. Neboj sa, ani u mňa to neplatí. Niekedy siahnem po knihe len kvôli obálke. :)))

      Vymazat
  2. Krásné přírůstky :) Děkuji za pěkná slova o mě v recenzi :-* Řekni vlkům, že jsem doma bych taky chtěla! Četla jsem na to hodně kladných názorů. Snad se na ni vrhneš brzy a podělíš se o recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď dočítám Tisíce planoucích sluncí a myslím, že by mělo být mou (samozřejmě milou povinností) rozečíst Motýlí kůži. Uvidíme, snad se do ní zakousnu brzy :)

      Vymazat
  3. Řekni vlkům, že jsem doma teď dočítám :) A zatím se mi líbí, tak 4 z 5 hvězd standardního hodnocení. Těším se na Tvojí recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, já jsem moc moc zvědavá :)

      Vymazat
    2. Tak 5 z 5, zítra zveřejním recenzi.
      Je super, dobrá volba do knihovny :)

      Vymazat
  4. Pekáč buchet se mi hodně líbil. Je to skvělá, oddechová knížka, u které se určitě zasměješ, teda doufám. Snad tě nezklame, ale autorka píše skvěle. Na Manželovo tajemství se moc těším! Ta obálka je nádherná, takže doufám, že i samotný obsah bude stejně tak dobrý! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Pekáč jsem četla spoustu skvělých recenzí, na Aristokratku ale taky. Každopádně já také doufám, že se mi trefí do vkusu :)
      Přesně! Mluvíš mi z duše s tím Manželovým tajemstvím.

      Vymazat
  5. Nebudem klamať, totálne ti závidim Darcu a Manželovo tajomstvo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za chvilku už bude chodit Ježíšek, tak třeba ti je přinese :) držím palce!

      Vymazat
  6. Dárce som videla len film a ten bol suprový!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O filmu jsem vůbec nevěděla. Ale nejdřív si asi přečtu knížku, těším se na ni :)

      Vymazat
  7. Dárce hodně zvažuji přečíst. Viděla jsem film, který, dle mého, nebyl nic moc. Ale námět byl skvělý a myslím, že v knížce má šanci být naprosto úžasným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě proto o film až takový zájem nemám. Podle mě je velmi obtížné ze skvělé knihy udělat skvělý film, tak uvidíme, jak se mi bude líbit :)

      Vymazat
  8. Dárce je prostě super! :) Jen jsem zírala, jak moc se mi to líbilo :) Jsem ráda, že jsem měla vliv na tvé rozhodování o koupi :) A Pekáš buchet má naprosto skvěle, střeleně ujetou obálku! :D
    Manželovo tajemství je navenek taky moc pěkné :) O příběhu nevím nic, tak nemůžu soudit :)
    Řekni vlkům....bych taky chtěla!! Slyšela jsem tolik chvály a tolik výkřiků o tom, že je to pro mnoho čtenářů nejlepší kniha roku, že nejspíš bude stát za to :)
    Gratuluji ke spolupráci s knihy.idnes.cz!! :) Jsi drsňačka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D jo, celá já! No já se už nemůžu dočkat, až si na svých pokládcích smlsnu :)

      Vymazat
  9. dárce si chci koupit taky. A
    A mimochodem - super blog! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za pochvalu, těší mě :)
      Já jsem na něj velmi zvědavá, uvidíme :)

      Vymazat
  10. Panebože!:O Dárce, Manželovo tajemství a Řekni vlkům, že jsem doma! Závist! Doufám, že se ke mě tyto knihy taky dostanou! Šíleně moc se těším na tvou recenzi!:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se těším na čtení! Třeba Ti je přinese Ježíšek :)

      Vymazat
    2. Snad jo:). Mám je napsané na seznamu pro Ježíška:3. Tak snad:).

      Vymazat

Všech komentářů si velmi vážím a na každý odpovídám.